Ο ι διαδρομές που πραγματοποιούνται με τρένο έχουν πάντα κάτι πιο ανθρώπινο να αφηγηθούν. Ίσως επειδή η ιστορία τους γράφεται όσο το τρένο κινείται, ένα μεταφορικό μέσο διαχρονικής γοητείας, παλαιού savoir faire, ένα στοιχείο παραδοσιακής εποχής και ηθικής.

Από το παράθυρο ενός βαγονιού μπορείς να δεις πολλά: τη φύση που ανθίζει ή έχει παρακμάσει μέχρι να αναγεννηθεί, αρχαιολογικούς χώρους σε όλη τους την έκταση, εκθέματα αιώνων ή ακόμα και πρόσφατα αποκαλυφθέντα, την ίδια την ημέρα όσο οι ώρες περνούν και ο χρόνος κυλά. Και, όπως σοφά υποστηρίζουν αρκετοί, όταν κάτι το βιώνεις δίπλα σου, τότε το αποτυπώνεις ως ανάμνηση πιο εύκολα μέσα σου.

Το Cinque Terre, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, είναι όσο μαγευτικό μπορείτε να φανταστείτε. Υπάρχει λόγος που σχεδόν τρία εκατομμύρια ταξιδιώτες καταφθάνουν εκεί κάθε χρόνο. Καμία φωτογραφία ή καρτ ποστάλ δεν θα μπορούσε να αποτυπώσει εκείνο που αντικρίζεις ιδίοις όμμασι. Αποτελούμενο από πέντε ξεχωριστά ψαροχώρια – το Monterosso al Mare, τη Vernazza, την Corniglia, τη Manarola και το Riomaggiore – το Cinque Terre είναι ένα από τα πιο διάσημα παράκτια τοπία όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στον κόσμο. Ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψετε τα γραφικά, πλακόστρωτα δρομάκια του, τη νόστιμη κουζίνα και το κρασί, τα υδάτινα λιμάνια, τις ανατριχιαστικές θέες, τα ελικοειδή μονοπάτια των βράχων, τους πεζούλες με τους αμπελώνες και τα σπίτια σε παστέλ χρώματα είναι με το τρένο. Μάλιστα, η διαδρομή του περνά μέσα από τις πέντε πόλεις που προαναφέρθηκαν.

Cinque Terre

Πρώτη στάση το Monterosso Al Mare, μία καταπράσινη όαση δροσιάς και αναζωογόνησης με κρυστάλλινα νερά, ορεινές εκτάσεις στο υπόβαθρο, αρκετά κοντά στο κοσμοπολίτικο Portofino. Η διαδρομή συνεχίζεται και η παλέτα των χρωμάτων “ανοίγει”. Η Vernazza προσθέτει χρώμα και την υπόσχεση για περπάτημα με φρέσκια οπτική. Ο γραφικός σιδηροδρομικός σταθμός της Vernazza βρίσκεται ακριβώς πάνω από το χωριό και μπορείτε να φτάσετε σε περίπου πέντε λεπτά με τα πόδια ή με λεωφορείο αν δεν προτιμάτε να περπατήσετε.

Cinque Terre

Η Corniglia, το τρίτο από τα πέντε χωριά του Cinque Terre, βρίσκεται ψηλά πάνω από τον σιδηροδρομικό σταθμό. Εκεί, δύναται να φτάσετε στο χωριό από ένα μονοπάτι γνωστό ως Lardarina (377 σκαλοπάτια) που βρίσκεται στα αριστερά του σταθμού. Αν και πανοραμική, η ανάβαση αυτή είναι δύσκολη για να τη διαχειριστείτε με τις αποσκευές σας. Για αυτό, ένα βολικό ηλεκτρικό λεωφορείο που εκτελεί δρομολόγια κάθε 10 έως 15 λεπτά αναδεικνύεται στον ευκολότερο τρόπο για να ταξιδέψετε μεταξύ του σιδηροδρομικού σταθμού και του κέντρου μίας πόλης βγαλμένης από φιλμ νουάρ σκηνικό.

Η μικροσκοπική Manarola ακολουθεί. Μικρή σε μέγεθος μεγάλη σε ομορφιά, η γραφική πόλη της ιταλικής ακτογραμμής προσφέρεται για περπάτημα με τα πόδια, καθώς η ανακάλυψη της απαιτεί κάτι λιγότερο από μία ώρα. Στον οικισμό υπάρχουν ουσιαστικά δύο κεντρικοί δρόμοι που ξεκινούν από ψηλά, στους λόφους, και καταλήγουν στη θάλασσα, η Via Renato Birolli και η Via Antonio Discovolo.

Cinque Terre

Το Riomaggiore είναι η πόλη που βρίσκεται νοτιότερα στο Cinque Terre, τερματικός σταθμός μίας διαδρομής ανόθευτης ομορφιάς. Μόλις λίγα βήματα από τον σιδηροδρομικό σταθμό, θα ανακαλύψετε την αφετηρία του διάσημου πεζοπορικού μονοπατιού Via dell’Amore της ακτής. Μπορείτε να φτάσετε στο χωριό μέσω της σήραγγας πεζών, η οποία απέχει περίπου πέντε λεπτά με τα πόδια. Εκτός από το δημοφιλές μονοπάτι πεζοπορίας, ο σταθμός βρίσκεται επίσης ακριβώς δίπλα στο κέντρο επισκεπτών του Εθνικού Πάρκου Cinque Terre.

Terra Magazine

Terra Magazine

Το Terra Magazine είναι ένα online ημερολόγιο με προσωπικές ιστορίες γεμάτες περιπέτεια, ταξίδια και εικόνες. Είναι η γραμμή εκκίνησης για την επίτευξη μοναδικών κατορθωμάτων. Είναι ολόκληρος ο κόσμος μέσα από λέξεις και unique φωτογραφίες!

Leave a Reply