Σ υνυφαίνοντας με ιδιαίτερη μαεστρία ξεχωριστά ανάγλυφα, τοπία συντιθέμενα από ιστορικά ερείσματα και σύγχρονες μορφές αρχιτεκτονικής, λουκούλλεια ενέργεια, παραδοσιακή κουζίνα σε μεταμοντέρνα απόδοση και έναν πολιτισμό άφθαρτο στον χωροχρόνο, η Ελλάδα διαθέτει εκείνη τη μεσογειακή αύρα, η ισχύς της οποίας εύκολα γεννά αυτό που σήμερα ονομάζουμε fine slow living.

Με σεβασμό στους ίδιους τους ταξιδιώτες, αλλά και στο σπίτι όλων μας (σ.σ. τον πλανήτη Γη), το οποίο καλείται να ανταπεξέλθει απέναντι σε μία πρωτοφανή περιβαλλοντική κρίση, η Ελλάδα δύναται να προσφέρει sustainable αποδράσεις με θέα την κυκλαδίτικη απεραντοσύνη και άρωμα αυθεντικής φιλοξενίας.

sustainable travel greece tips

Ένα – ή και περισσότερα – βήματα τη φορά

Το ότι έναν προορισμό τον ανακαλύπτεις ορθότερα όταν τον περπατάς δεν είναι κάτι καινούριο. Είναι, όμως, μία συνήθεια που με τον τρόπο της φροντίζει το περιβάλλον μειώνοντας δραστικά τους ρύπους. Η Ελλάδα φημίζεται για τα στενά, στριφογυριστά καλντερίμια της, πλούσια σε οάσεις και “ανοίγματα”. Σε κάθε γωνιά, ακόμη και στην άκρη κάθε λόφου, οι ταξιδιώτες μπορούν να ανακαλύψουν την αστική και φυσική ομορφιά της Ελλάδας. Το περπάτημα ή, εναλλακτικά, η ποδηλασία, είναι επιλογές μεταφοράς με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, πράγμα που σημαίνει ότι σε σύγκριση με τη μεταφορά με αυτοκίνητο, το περιβάλλον προστατεύεται και η ζωή μας γίνεται ολιστικά καλύτερη.

sustainable travel ελλάδα

Με τη γεύση των ντόπιων

Η επιλογή βιώσιμων μορφών διατροφής στην Ελλάδα είναι εύκολη χάρη στην ποικιλία της εθνικής μας κουζίνας. Παγκοσμίως γνωστή για τον πλουραλιστικό χαρακτήρα της διατροφικής της κουλτούρας, η Ελλάδα σερβίρει στο πιάτο σας σχεδόν τα πάντα: από σπάνια είδη κρεατικών έως χορτοφαγικές επιλογές δημιουργημένες από πρώτες ύλες με φρεσκάδα και εντοπιότητα.

Η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα περιλαμβάνει μεσογειακά βασικά φαγητά όπως ντολμά, ελιές, ψητά λαχανικά, διαφορετικούς τύπους ψωμιού, θαλασσινά. Εκτός από το φαγητό της, η Ελλάδα είναι επίσης γνωστή για το παραδοσιακό απόσταγμά της, το ούζο, ένα νόστιμο και τοπικά παρασκευασμένο λικέρ με γεύση γλυκάνισου. Μήπως τελικά, η συνειδητή επιλογή προϊόντων από τον τόπο τους εκτός από καλύτερη εξερεύνηση του εκάστοτε τοπικιστικού γαστρονομικού προορισμού συμβάλλει και στον περιορισμό των υπερωκεάνιων ταξιδιών μεταφοράς πρώτων υλών; Το ερώτημα ρητορικό.

Κατεβάζοντας ρυθμούς

Η μετάβαση από τον φρενήρη παλμό της καθημερινότητας στη γαλήνια ηρεμία των διακοπών θυμίζει απότομο φρενάρισμα. Από εκείνα που απαιτούν αρκετές ώρες – στην κυριολεξία – για να τα μεταβολίσεις επιτυχώς. Για να ζήσεις, όμως, πραγματικά μια εμπειρία που θα έχει σχέση με την τοπική κοινωνία, χρειάζεται να περάσεις περισσότερο χρόνο στον πυρήνα του ταξιδιού σου, είτε σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία είτε κάνοντας island-hopping. Κάπως έτσι, γίνεσαι ένα με το μέρος που παίρνεις τις ανάσες σου. Η τάση της εξ αποστάσεως εργασίας έχει κάνει το slow living τουρισμό πιο δημοφιλή από ποτέ, με την Ελλάδα να προσφέρει την ιδανική τοποθεσία για να συνδυάσει κανείς εργασία και ευχαρίστηση. Και να ζητήσει τηλεργασία μερικές ημέρες πριν ή μετά την άδεια του.

sustainable travel greece tips

Από τις Κυκλάδες έως το Ιόνιο, η Ελλάδα διαθέτει μία πρωτοφανή ενωτική αύρα.

Πολιτιστικές επισκέψεις

Συνδυάζοντας γαστρονομία και πολιτισμό σε ένα εύγευστο κράμα, η Ελλάδα έχει τις δικές τις οάσεις πολιτιστικής εξερεύνησης σε κάθε της προορισμό – από τον δημοφιλέστερο μέχρι τον σπανιότερο. Το καλοκαίρι, τα νησιά υποδέχονται έργα σπουδαίων καλλιτεχνών σε ιδιωτικές γκαλερί, όσο τα Μουσεία πλημμυρίζουν με προτάσεις για το φιλόμουσο κοινό που επιλέγει συνειδητά να μην κάνει διακοπές από την επαφή της με το σύμπαν της τέχνης. Ιδιαίτερη μνεία στα μικρά εργαστήρια τέχνης – τα κεραμικά και οι δημιουργίες από πηλό βρίσκονται στην πλήρη άνθισή τους και σε εκείνους τους καλλιτέχνες από αντλούν έμπνευση από τη ροή του υδάτινου στοιχείου.

Με ένα σώμα, μία ψυχή

Η ελληνική φιλοξενία διαθέτει αυτό το μοναδικό χάρισμα, την ικανότητα να κάνει τον επισκέπτες να αισθάνονται από την πρώτη στιγμή που βαδίζουν στις στοές της… σαν το σπίτι τους. Η συμμετοχή σε μια τοπική ξενάγηση ή μια οικολογική εμπειρία, όπως η ενημέρωση για τη σπάνια πανίδα και χλωρίδα του βυθού είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αλληλεπιδράσει κανείς με τους ντόπιους. Για τους αρχάριους, η διάδραση σε παραδοσιακό μάθημα μαγειρικής ή τέχνης – στα νησιά πραγματοποιείται δίπλα στην αλμύρα και πάνω στον τραχύ χαρακτήρα των βράχων συνιστά μία πολύτιμη σύνδεση με τον ελληνικό πολιτισμό και τους ανθρώπους του.

Νίκος Κοντομήτρος

Νίκος Κοντομήτρος

Κοσμικά, πολιτιστικά, γεύση, ταξίδι. Sites, Social Media, Events. Θα με βρεις κάπου ανάμεσα. Και, φυσικά, στο Terra! Γιατί, αν υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα παραπάνω είναι οι εμπειρίες που μένουν στο τέλος. Επιβιβάσου στον κόσμο (μας).

Leave a Reply