Α πό την γειτονική Ιταλία μέχρι την εξωτική Κόστα Ρίκα, οι ταξιδιώτες με οικολογική συνείδηση έχουν βρει τα δικά τους sustainable καταφύγια.

Δεν χρειάζεται να βρεθείς σε μέρη δύσκαμπτα και απαιτητικά, σχεδόν στη μέση του πουθενά, προκειμένου να υιοθετήσεις έναν πιο sustainable τρόπο ταξιδιού. Το μυστικό της επιτυχίας “κρύβεται” στην μετατροπή δημοφιλών προορισμών σε καταφύγια φιλικά προς το περιβάλλον και το σπίτι όλων μας, τον πλανήτη Γη. Σε αυτό το μήκος κύματος, κινούνται οι παρακάτω πινέζες της υδρογείου σφαίρας.

sustainable προορισμοί Ιταλία

Λίμνη Γκάρντα, Ιταλία

Μπορεί η λίμνη Κόμο να προσελκύει τους μεγαλύτερους σταρ παγκοσμίως, όμως οι καλά ενημερωμένοι A – Listers με περιβαλλοντική συνείδηση επιλέγουν εδώ και μερικά χρόνια τη Λίμνη Γκάρντα. Και αυτό δεν οφείλεται αποκλειστικά στο ότι μπορείς να την επισκεφτείς απευθείας μέσω τρένου από το Μιλάνο ούτε ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη λίμνη της Ιταλίας. Αλλά, στο γεγονός πως φιλοξενεί ένα από τα πιο πράσινα ξενοδοχεία του κόσμου.

Το Lefay Resort and Spa αντισταθμίζει το 100% των εκπομπών CO2, ενώ το 60% της ενέργειάς του προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Τα υλικά σχεδιασμού υψηλής τεχνολογίας ελαχιστοποιούν τη διασπορά θερμότητας και ενέργειας, ενώ η οροφή καλύπτεται με βλάστηση για τη μείωση της οπτικής ρύπανσης και την υποστήριξη της τοπικής χλωρίδας και πανίδας.

sustainable προορισμοί Ελβετία

Αρόζα, Ελβετία

Στην πανέμορφη αυτή πόλη της Ελβετίας “φωλιάζει” το Hotel Valsana, το πρώτο ξενοδοχείο της Ελβετίας που θερμαίνεται από μια “μπαταρία πάγου” – ένα σύστημα ανάκτησης ενέργειας που επαναχρησιμοποιεί την πλεονάζουσα θερμική ενέργεια που διαφορετικά θα χανόταν στο περιβάλλον. Αυτό το γοητευτικό αλπικό θέρετρο βοηθά τον πλανήτη Γη και με άλλους τρόπους. Αρκετά ξενοδοχεία διαθέτουν σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ υπάρχει ακόμη και ένα σημείο φόρτισης στο κέντρο της πόλης, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δωρεάν.

Η περιοχή έχει επίσης λάβει το καθεστώς Alpine Pearl – που αναγνωρίζει την “πράσινη κινητικότητα” και τις πρακτικές οικολογικής συνείδησης – από την ομώνυμη τουριστική ένωση. Αυτός ο οργανισμός που χρηματοδοτείται από την ΕΕ δημιουργήθηκε για να προωθήσει και να υποστηρίξει τις κοινότητες που καταβάλλουν τα μέγιστα, όταν πρόκειται για βιώσιμο τουρισμό.

sustainable προορισμοί Καλαμπάγκος

Νησιά Γκαλαπάγκος, Εκουαδόρ

Η εξωτική τους φυσική ομορφιά παρασύρει χιλιάδες επισκέπτες τον χρόνο στον ρυθμό τους. Κρυμμένο καλά στα δάση και κοντά στη θάλασσα, εντοπίζεται το Pikaia Lodge, ένα κατάλυμα που προάγει την έννοια της sustainable διαμονής με ποικίλους τρόπους. Αυτό το καινοτόμο ξενοδοχείο με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα είναι κατασκευασμένο από χάλυβα, υλικό που επιλέχθηκε λόγω της ευκολίας με την οποία μπορεί να ανακυκλωθεί. Οι τοίχοι είναι καλυμμένοι με πέτρα λάβας που συλλέγεται από περιοχές εγκεκριμένες από την Υπηρεσία Εθνικού Πάρκου Γκαλαπάγκος και οι πόρτες και τα έπιπλα είναι κατασκευασμένα από βιώσιμο τικ.

Το ξενοδοχείο διαθέτει το δικό του πρόγραμμα αναδάσωσης (μέχρι στιγμής έχουν φυτευτεί 10.000 ενδημικά δέντρα), ενώ το νερό προέρχεται από συστήματα συλλογής βροχής στην οροφή. Η πλειονότητα των ταξιδιωτικών πρακτόρων εδώ έρχονται με πιστοποιητικά περιβαλλοντικής συνείδησης, αλλά φροντίστε να κάνετε την έρευνά σας πριν κάνετε την κράτησή σας και, όπου είναι δυνατόν, να ταξιδεύετε με μικρό γκρουπ, ώστε να έχετε όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις στην άγρια ζωή και το φυσικό περιβάλλον.

sustainable προορισμοί Φιλιππίνες

Φιλιππίνες

Το νησί Pangulasian στις Φιλιππίνες είναι ένα παραδεισένιο καταφύγιο για όσους αναζητούν μια φιλική προς το περιβάλλον απόδραση. Αυτό το ιδιωτικό νησιωτικό θέρετρο είναι αφιερωμένο στη στήριξη των ντόπιων κατοίκων μέσω οικονομικών πρωτοβουλιών. Μία δράση τέτοιου βαθμού είναι η διδασκαλία στις ντόπιες γυναίκες της παραδοσιακής τέχνης της υφαντικής, τα προϊόντα της οποίας στη συνέχεια αγοράζονται και πωλούνται στο ξενοδοχείο.

Υπάρχει επίσης ένα εκτεταμένο πρόγραμμα προστασίας της φύσης που επιβλέπει τους καθαρισμούς των ακτών δύο φορές το μήνα, μέτρα προστασίας από την παράνομη αλιεία, εγκατάσταση οικολογικών υφάλων (για να βοηθήσουν στην ανάνηψη των κατεστραμμένων θαλάσσιων περιβαλλόντων) και σημαντήρων πρόσδεσης (για να αποφευχθεί η συνεχής ζημιά των αγκυρών στους κοραλλιογενείς υφάλους), καθώς και ένα σχέδιο προστασίας των χελωνών.

sustainable προορισμοί καταλονία

Καταλονία, Ισπανία

Η Καταλονία είναι η πρώτη ολόκληρη περιοχή που έλαβε την πιστοποίηση Υπεύθυνου Τουρισμού στη Βιόσφαιρα, ένα σύστημα που υποστηρίζεται από την Unesco και το GTSC (Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού), σε αναγνώριση της συμβιωτικής σχέσης μεταξύ ανθρώπου και φύσης στην περιοχή αυτή. Και είναι εύκολο για τους επισκέπτες να αποκτήσουν sustainable συνείδηση εκεί. Πώς; Αναζητώντας επιχειρήσεις με οικολογικό σήμα της ΕΕ, ένα πιστοποιητικό που αναδεικνύει φιλικά προς το περιβάλλον, υψηλής ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες.

Ορισμένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής περιλαμβάνουν διάφορα πρώην ορυχεία άνθρακα, μολύβδου και αλατιού που έχουν μετατραπεί σε ανανεωμένες πολιτιστικές και περιβαλλοντικές περιοχές. Μην παραλείψετε να περπατήσετε στα απολιθωμένα ίχνη των δεινοσαύρων στα παλιά υπαίθρια ανθρακωρυχεία Fígols-Vallcebre Fumanya, που σήμερα είναι χαρακτηρισμένος χώρος παλαιοντολογίας. Μια άλλη σπουδαία περιοχή είναι το πολιτιστικό πάρκο του Αλμυρού Όρους Cardona – μετά το κλείσιμο του ορυχείου τη δεκαετία του 1990, το πάρκο προσφέρει τώρα στους επισκέπτες την ευκαιρία να μάθουν για τη μοναδική φυσική γεωλογία της περιοχής.

sustainable προορισμοί Κόστα Ρίκα

Κόστα Ρίκα

Η Κόστα Ρίκα επιδιώκει να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα παραμένει ουδέτερη ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και έχει προωθήσει μια τολμηρή ατζέντα για την επίτευξη αυτού του στόχου. Σχεδόν όλη η ηλεκτρική της ενέργεια προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, και ο ΟΗΕ εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από τις προσπάθειες διατήρησης που έκανε τον πρώην πρόεδρο της χώρας, Luis Guillermo Solís, ειδικό πρεσβευτή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού.

Το επόμενο σχέδιό του είναι μια φιλική προς το περιβάλλον αναμόρφωση της αγαπημένης καφεΐνης του κόσμου – του καφέ. Είναι το μεγαλύτερο εξαγώγιμο προϊόν της Κόστα Ρίκα, αλλά και η μεγαλύτερη πηγή εκπομπών CO2. Το Ινστιτούτο Καφέ της Κόστα Ρίκα έχει συμπράξει με το Υπουργείο Γεωργίας για να αναπτύξει μια διαδικασία που παγιδεύει το αέριο που παράγεται από την αποσύνθεση των αποβλήτων του καφέ και το χρησιμοποιεί για την τροφοδοσία κινητήρων εσωτερικής καύσης.

Νίκος Κοντομήτρος

Νίκος Κοντομήτρος

Κοσμικά, πολιτιστικά, γεύση, ταξίδι. Sites, Social Media, Events. Θα με βρεις κάπου ανάμεσα. Και, φυσικά, στο Terra! Γιατί, αν υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα παραπάνω είναι οι εμπειρίες που μένουν στο τέλος. Επιβιβάσου στον κόσμο (μας).

Leave a Reply