Ο ι διαφορετικές πτυχές της ελιάς και του ελαιόλαδου ξεδιπλώνονται σε διαφορετικές διευθύνσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Ήταν το 2002 – 21 χρόνια πριν – όταν ο όρος “ελαιοτουρισμός” αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην Ισπανία προκειμένου να καταστεί εφικτό μία μόλις λέξη να φυλακίσει στα γράμματά της το σύνολο των ταξιδιωτικών εμπειριών που σχετίζονται με την ελιά ως δέντρο και το ελαιόλαδο ως γνώριμο παράγωγο, αναπόσπαστο κομμάτι της δημοφιλούς μεσογειακής διατροφής. Από εκείνη τη στιγμή μέχρι σήμερα, αρκετά βήματα έχουν γίνει στον τομέα αυτό με γνώμονα την αναθέρμανση της σχέσης του ανθρώπου με τα βήματα παραγωγής ενός προϊόντος που δεν απουσιάζει από κανένα (ελληνικό) σπίτι.

Σήμερα, η έννοια του ελαιοτουρισμού περιλαμβάνει από την απλή διαδικασία παρακολούθησης των σταδίων επεξεργασίας της ελιάς και παραγωγής ελαιόλαδου, το απαραίτητο στάδιο συγκομιδής έως VR προβολές και θεραπείες σε spa με τη γευσιγνωσία να βρίσκει πάντα τη δική της θέση εντός του χαρακτηριστικού μπλε ποτηριού. Ο ελαιοτουρισμός είναι το παρόν και το μέλλον του εναλλακτικού τουρισμού με τις προσπάθειες του Υπουργείου Τουρισμού να θεσπίσει ειδικό σήμα και προδιαγραφές να επισημοποιεί την ταχεία άνθηση ενός πολλά υποσχόμενου – και βαθέως ελληνικού – κλάδου.

Δεδομένου ότι οι φθινοπωρινές εξορμήσεις ξεκίνησαν, συγκεντρώσαμε μερικές διευθύνσεις σε όλη την Ελλάδα για επισκέψεις σε εξαιρετικά παρθένα μονοπάτια.

γευσιγνωσία ελαιολάδου

The Olive Routes

Με το όνομα του να προσφέρει μία κατατοπιστική γεύση του τι πρόκειται να ακολουθήσει μία επίσκεψη εντός, το “The Olive Roots” αποτελεί μία ιδανική ευκαιρία για ταξίδι στον χρόνο και τη γαστρονομική παράδοση της Μεσσηνίας. Η περιήγηση στα μονοπάτια του ελαιόλαδου ξεκινά από το επιβλητικό κάστρο του 13ου αιώνα στην Ανδρούσα Μεσσηνίας και η διάρκεια της υπολογίζεται στις 2 ώρες, ενώ το ελαιοτριβείο με το ευφάνταστο όνομα προσφέρει και ημίωρη περιήγηση σε ένα νόστιμο μονοπάτι με ελιές περιμετρικά του κάστρου. Και μετά το μάθημα ελαιόλαδου, ακολουθεί η γευσιγνωσία του σώματος και των ποικιλιών που παράγει ένα από τα παλαιότερα ελαιοτριβεία της Μεσσηνίας.
Ανδρούσα Μεσσηνίας, Τηλ: 6937101215

Olive Ergo Anagnostopoulos

Είχα την τύχη να επισκεφτώ το ένα από τα δύο ελαιοτριβείο της οικογένειας Αναγνωστόπουλου κατά τη διάρκεια μίας επίσκεψης μου στην ευρύτερη περιοχή της Κυπαρισσίας και να παρατηρήσω ίδιος όμμασι τη διαδικασία επιλογής, επεξεργασίας, έκθλιψης και δημιουργίας ενός εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου με φίνα γεύση και μοναδικό άρωμα. Κατά την επίσκεψή στα ελαιοτριβεία στο Τρίκορφο Μεσσηνίας, μπορείτε να δείτε τα οικογενειακά κτήματα, να ξεναγηθείτε από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες – φιλόξενοι, ευγενικοί και με σημαντικό Olive Know How – στις εγκαταστάσεις και να παρακολουθήσουμε ένα επιμορφωτικό βίντεο παρουσίασης της παραγωγής του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου. Επιπλέον, στα ελαιοτριβεία μπορείτε να δοκιμάσετε ολόκληρη την γκάμα προϊόντων One & Olive και 3TOPS ενώ παράλληλα να πραγματοποιηθεί Γευσιγνωσία άλλων προϊόντων ελιάς. Στις παρεχόμενες υπηρεσίες, συμπεριλαμβάνεται και ειδικό σεμινάριο αφιερωμένο στην ελιά.
Τρίκορφο Μεσσηνίας, olive-ergo.com

Olive Oil Voliotis Family

Αφιλτράριστο, εξαιρετικής ποιότητας, υψηλής διατροφικής αξίας. Έτσι, περιγράφουν οι ιδιοκτήτες ενός εκ των ιστορικότερων ελαιοτριβείων του Πηλίου το ελαιόλαδο που παράγεται στις μονάδες του. Το πρώτο ελαιοτριβείο της οικογένειας Βολιώτη ξεκίνησε την λειτουργία του στο χωριό «Άγιος Βλάσιος» Πηλίου το 1969. Από το 1981 το Ελαιοτριβείο εντοπίζεται σε καινούργιες εγκαταστάσεις στην περιοχή των Άνω Λεχωνίων, όπου πραγματοποιούνται οι διαδικασίες παραγωγής και τυποποίησης, από την συλλογή των ελαιών μέχρι την τελική διάθεση του παραγόμενου προϊόντος. Το πρόγραμμα επίσκεψης περιλαμβάνει οργανωμένες ξεναγήσεις, κατατοπιστικές πινακίδες και πρόσβαση σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.
Πήλιο Μαγνησίας, elaioladopiliou.gr

Konos Hill

Στο βορειότερο σημείο της Ελλάδας, εκεί που νιώθεις την ταυτότητα σου πιο ισχυρή από κάθε άλλο σημείο, το Κτήμα Μιχελή στη Μάκρη Αλεξανδρούπολης παράγει την τοπική ποικιλία Μάκρης με γνώμονα τις άριστες πρακτικές, τη μεστή γεύση και τις εξαιρετικές πρώτες ύλες απευθείας από τον ιδιόκτητο οικογενειακό ελαιώνα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απόφαση της ιδιοκτησίας να εμπλακεί ενεργά στην ανερχόμενη τάση του ελαιοτουρισμού επιτρέποντας μεταξύ άλλων τη συμμετοχή των επισκεπτών στη διαδικασία συγκομιδής, η οποία ξεκινά κατά τη διάρκεια του μήνα αυτού και ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριο. Και πραγματοποιείται και τις νυχτερινές ώρες.
6ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Μάκρης. Αλεξανδρούπολη, konoshill.com

Markellos Olive

Έχοντας ως εφόδια την βαθιά – σε επίπεδο χρόνου – παράδοση και την αστείρευτη διάθεση για γνώση και εκσυγχρονισμό της διαδικασίας παραγωγής ελαιόλαδου – προσαρμογής δηλαδή στις απαιτήσεις του σήμερα, το Markellos Olive είναι μία οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής βραβευμένου εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου με δυναμική παρουσία και όρεξη να παράγει το υλικό συνώνυμο της ελληνικής κουζίνας στην καλύτερη του ποιότητα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στον καλοφροντισμένο ελαιώνα και τις σύγχρονες εγκαταστάσεις, ο Νίκος Μάρκελλος μοιράζεται τα μυστικά επιλογής του κατάλληλου ελαιόλαδου και μερικά ακόμη χρήσιμα tips για ποιοτικότερη συντήρηση και διατήρηση του. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σύνδεση παράδοσης με τεχνολογίας, καθώς με ειδικά σχεδιασμένα γυαλιά, το Markellos Olive προσφέρει ένα ξεχωριστό Virtual Reality Olive Oil Tasting, μοναδικό σε όλη την Ελλάδα.
Γαλατάκι Κορινθίας, τηλ. 2741033328, markellos-olive.gr

Νίκος Κοντομήτρος

Νίκος Κοντομήτρος

Κοσμικά, πολιτιστικά, γεύση, ταξίδι. Sites, Social Media, Events. Θα με βρεις κάπου ανάμεσα. Και, φυσικά, στο Terra! Γιατί, αν υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα παραπάνω είναι οι εμπειρίες που μένουν στο τέλος. Επιβιβάσου στον κόσμο (μας).

Leave a Reply