Έ χει το δικό της μαγικό – ή μάλλον καλύτερα σοφό – τρόπο να δημιουργεί εκεί όπου οι υπόλοιποι θα βρίσκονταν σε τέλμα. Να γεννά ιδέες και ζωή σε περιβάλλοντα εκ πρώτης όψεως ξηρά. Η φύση μοιάζει ευφυέστατη. Και είναι.

Στα εντυπωσιακά τέκνα της, εύκολα μπορεί να συμπεριλάβει κανείς μερικές φυσικές οάσεις. Ανάσες δροσιές, οι οποίες αποκρυσταλλώνονται σε φυσικές λίμνες και μετουσιώνονται σε υδάτινα στοιχεία ακανόνιστου σχήματος με το σφαιρικό να κυριαρχεί. Μπορεί συχνά να διαβάζει κανείς άρθρα και ρεπορτάζ για τις φυσικές λίμνες του εξωτερικού, όμως, και τα ελληνικά νησιά έχουν τις δικές τους. Όχι όλα. Σίγουρα, όμως, τα πέντε που ακολουθούν – και πού ξέρεις μπορεί το Πάσχα να σε βρει εντός μία από αυτές.

Παραλία Γάλα, Κουφονήσια

Η παραλία Γάλα είναι ένα κρυμμένο στολίδι στο νησί Άνω Κουφονήσι στο Αιγαίο Πέλαγος – από εκείνα που χρειάζεται να βρεις τρόπο για να τα ανακαλύψεις. Οι γεωγραφικές συντεταγμένες την τοποθετούν δίπλα στο δημοφιλές Πορί. Η παραλία αποτελείται από έναν τεράστιο, ασβεστωμένο βράχο, τον οποίο τα νερά του Αιγαίου έχουν σμιλεύσει σε ενδιαφέροντα σχήματα στο πέρασμα των αιώνων.

Αυτό το φυσικό βραχώδες γλυπτό έχει δημιουργήσει μια μικροσκοπική παραλία στο εσωτερικό του ίδιου του βράχου, συνθέτοντας ένα είδος φυσικής «πισίνας», η οποία αλλάζει τόνους χρώματος μέσα από μία εντυπωσιακή παλέτα, ανάλογα με τον καιρό και το φως του ήλιου. Λόγω της λευκής άμμου της περιοχής και του χρώματος του βράχου, το νερό που μπαίνει σε αυτή τη φυσική πισίνα παίρνει μερικές φορές έναν λαμπερό, μαργαριταρένιο τόνο που μοιάζει επίσης με το χρώμα του γάλακτος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η παραλία ονομάζεται «γάλα».

Σαρακήνικο, Μήλος

Η παραλία Σαρακήνικο, στο γεωμορφολογικό θαύμα της Μήλου, είναι ένα αγαπημένο σημείο για φωτογραφήσεις και βίντεο, λόγω του σεληνιακού τοπίου που δημιουργείται από τις φυσικές πισίνες της. Οι απίστευτοι σχηματισμοί του γκριζόλευκου ηφαιστειακού βράχου σμιλεύονται σε αξιοσημείωτα σχήματα από τη δύναμη των κυμάτων που φτάνουν στην ακτή από τους βόρειους ανέμους. Πολλοί άνθρωποι παρομοιάζουν την περιοχή αυτή με σεληνιακό τοπίο λόγω της εντυπωσιακής ομοιότητάς της. Όπως είναι φυσικό, είναι ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα μέρη του Αιγαίου. Και όχι αδίκως.

Καλυψώ, Κρήτη

Η παραλία Καλυψώ βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Ρεθύμνου στην Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας. Εκεί, τα νερά του Αιγαίου έχουν κόψει ένα στενό κανάλι στην ενδοχώρα, σχηματίζοντας μια φυσική πισίνα με καταγάλανα νερά. Σύμφωνα με τον θρύλο, η Καλυψώ ήταν παλαιότερα ένα δημοφιλές κρησφύγετο για τους πειρατές. Κατά συνέπεια, ορισμένοι από τους ντόπιους την αποκαλούν «Φιόρδ των πειρατών». Σήμερα, πάντως δεν θα βρεις πειρατές στον όρμο (sic), αλλά υπάρχει άφθονη θαλάσσια ζωή για να θαυμάσεις και να βουτήξεις. Εξάλλου, για τους πιο τολμηρούς, υπάρχουν ευκαιρίες για κολύμβηση με αναπνευστήρα, αλλά και μία σειρά από θαλάσσια σπορ.

Σεϊτάν Λιμάνι, Χανιά

Ως το μεγαλύτερο από τα ελληνικά νησιά, η Κρήτη διαθέτει αρκετές παραλίες με φυσικές πισίνες και όρμους. Το Σεϊτάν Λιμάνι είναι ένα άλλο εντυπωσιακό παράδειγμα, που βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά της χερσονήσου Ακρωτήρι στο δυτικό τμήμα του νησιού. Το όνομα της συγκεκριμένης παραλίας είναι τουρκικής προέλευσης και μεταφράζεται περίπου ως «Λιμάνι του Διαβόλου». Το όνομα χρονολογείται από την οθωμανική κατοχή του νησιού, η οποία έληξε το 1898. Το Σεϊτάν Λιμάνι είναι σίγουρα ένας προορισμός για τους πιο τολμηρούς ταξιδιώτες. Δεν πρόκειται για οργανωμένη παραλία, γι’ αυτό και συνιστάται στους επισκέπτες να φέρουν τα δικά τους τρόφιμα, ποτά και άλλα αντικείμενα για προσωπική άνεση. Οι κατσίκες πιθανότατα θα μοιραστούν το συσκευασμένο γεύμα σας σε μία βουκολική θερινή εμπειρία.

Γκιόλα, Θάσος

Η Γκιόλα είναι μια φυσική πισίνα που σχηματίζεται από βραχώδεις σχηματισμούς και βρίσκεται στην περιοχή Άστρις στο ελληνικό νησί της Θάσου. Οι βράχοι που περιβάλλουν την πισίνα υψώνονται σε ύψος 8 μέτρων, παρέχοντας την ευκαιρία σε όσους έχουν αυτοπεποίθηση στο κολύμπι να βουτήξουν στα παρθένα και διάφανα νερά της. Η πρόσβαση στη Γκιόλα απαιτεί μια σύντομη διαδρομή κατά μήκος ενός χωματόδρομου και στη συνέχεια μια πεζοπορία σε ένα βραχώδες μονοπάτι, ενώ συνιστάται να φοράς κατάλληλα υποδήματα.

Νίκος Κοντομήτρος

Νίκος Κοντομήτρος

Κοσμικά, πολιτιστικά, γεύση, ταξίδι. Sites, Social Media, Events. Θα με βρεις κάπου ανάμεσα. Και, φυσικά, στο Terra! Γιατί, αν υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα παραπάνω είναι οι εμπειρίες που μένουν στο τέλος. Επιβιβάσου στον κόσμο (μας).

Leave a Reply