Τ η σημερινή εποχή, οι ατέλειες περνούν ίσως την πιο τέλεια φάση τους – κανείς δεν τις επικρίνει, κανείς δεν ανησυχεί υπερβολικά. Αντιθέτως, αντιμετωπίζονται με ηρεμία και νωχελικότητα.

Συνθήκη θετική, όταν αφορά ανθρώπους και υποκείμενα, κάπως όμως προβληματική όταν η συζήτηση μετατοπίζεται σε αρχαιολογικούς χώρους, αρχιτεκτονικές δημιουργίες, στα λεγόμενα επτά θαύματα του κόσμου – μήπως, πλέον είναι περισσότερα;

Λόγω της μετατόπισης του εδάφους και της ασταθούς θεμελίωσης, ο κεκλιμένος πύργος της Πίζας γέρνει από την κατασκευή του το 1173. Χάρη, όμως, σε ένα σύστημα από γιγαντιαίους πυλώνες και βαρέως τύπου ατσάλινα καλώδια, το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO έχει στηριχθεί ορθά και οδηγηθεί σε μία σταθερή κλίση τις τελευταίες δεκαετίες. Τώρα, τα ίδια εργαλεία που χρησιμοποίησαν οι μηχανικοί στην Πίζα αξιοποιούνται για να αποτρέψουν το άλλο κεκλιμένο θαύμα της Ιταλίας, τον ύψους 50 μέτρων Torre Garisenda, από το να γίνει ο Πύργος της Μπολόνια που έχει την τάση να ανατρέπεται.

Και αυτή είναι μόνο η αρχή. Αρκετές αρχιτεκτονικές σταθερές (sic) πραγματοποιούν με τον δικό τους τρόπο έκκληση φροντίδας και προστασίας, πριν καταρρεύσουν και αλλοιωθούν σε βαθμό μη αναστρέψιμο.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Hurst Castle (@hurstcastleuk)

Κάστρο Hurst, Hampshire, Αγγλία

Ο βασιλιάς Ερρίκος Η΄ έχτισε το κάστρο Hurst το 1544 σε μια χερσόνησο κατά μήκος της ακτής του Hampshire. Οι πέτρινες οχυρώσεις προορίζονταν να υπερασπιστούν την Αγγλία από τους Ευρωπαίους εισβολείς. Αλλά κανένας ανθρώπινος εχθρός δεν ήταν τόσο επίμονος όσο η θάλασσα, η οποία συνεχώς δαμάζει με την ορμή της το φρούριο. Οι άγριες καταιγίδες, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και τα συνεχή χτυπήματα των κυμάτων υπονόμευσαν τελικά τα θεμέλια του κάστρου, με αποτέλεσμα η ανατολική πυροβολαρχία της κατασκευής να καταρρεύσει εν μέρει το 2021. Στα χρόνια που μεσολάβησαν από την κατάρρευση, προστέθηκαν περίπου 22.000 τόνοι βράχων και βότσαλων για την ενίσχυση του κάστρου, με τη σημερινή του μορφή να βρίσκεται ξανά σε κίνδυνο.

Τεοτιχουακάν, Μεξικό

48 χιλιόμετρα βόρεια της Πόλης του Μεξικού, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ταξιδιώτες επισκέπτονται ετησίως τα ερείπια του Τεοτιχουακάν. Χτισμένο μεταξύ του 1ου και του 7ου αιώνα μ.Χ. από έναν άγνωστο πολιτισμό, η περιοχή των 9.000 στρεμμάτων ήταν η μεγαλύτερη μητρόπολη στο δυτικό ημισφαίριο πριν από χίλια χρόνια.

Γνωστό για τις εντυπωσιακές πέτρινες κατασκευές, όπως η Πυραμίδα του Ήλιου και ο Ναός του Κετσαλκοάτλ, το Τεοτιχουακάν είναι θύμα υπερτουρισμού. Τα κτίριά του είναι σε αποσύνθεση λόγω των καιρικών ζημιών και των κακώς εκτελεσμένων αναστηλώσεων του 1900. Σήμερα, το Παγκόσμιο Ταμείο Μνημείων προειδοποιεί ότι οι άτυπες κατασκευές περιβάλλουν πλέον την περιοχή, καταλαμβάνοντας γη που μπορεί να βρίθει από αρχαιολογικό υλικό.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Lola Marquez (@lolamare69)

Osterman, Αριζόνα

Τα ιστορικά ορόσημα δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι μόνο μεγάλα κάστρα ή μεσαιωνικοί πύργοι. Το βενζινάδικο Osterman της δεκαετίας του 1920, στη μικρή πόλη Peach Springs της Αριζόνα, ήταν για πολύ καιρό πολύτιμο για την κοινότητά του και εκτιμήθηκε από τους ταξιδιώτες στο φημισμένο Route 66. Χτισμένο από ένα κιτ από τούβλο από το πολυκατάστημα Sears, το κτίριο είχε ιδιαίτερη σημασία για τους ντόπιους Hualapai, καθώς πολλά μέλη της αυτόχθονης ομάδας εργάζονταν στο πρατήριο ή συγκεντρώνονταν εκεί με φίλους και συγγενείς.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Łukasz Oleq (@eljuszek)

Άβυδος, Αίγυπτος

Σε μια άνυδρη κοιλάδα 480 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου, η Άβυδος είναι ένας εκτεταμένος ναός και μια νεκρόπολη όπου θάφτηκαν πολλοί πρώιμοι αρχαίοι Αιγύπτιοι φαραώ. Η οικοδόμηση άρχισε εδώ πριν από 5.900 χρόνια. Σήμερα, οι επισκέπτες μπορούν να περιπλανηθούν ανάμεσα στις αίθουσες με τις πέτρινες κολόνες του χώρου, να δουν ωραία τοιχογραφικά γλυπτά προς τιμήν του φαραώ Σέτι Α΄ και να ρίξουν μια ματιά στο Οσίρειο, μια υπόγεια πέτρινη κατασκευή που μπορεί να ανεγέρθηκε προς τιμήν του Όσιρι, του αρχαίου αιγυπτιακού θεού του θανάτου.

Δυστυχώς, οι ειδικοί στο… πλιάτσικο έχουν υποβαθμίσει τον χώρο, κλέβοντας θησαυρούς κατά την αρχαιότητα και συνεχίζοντας να φέρνουν παράνομα στο φως αντικείμενα εδώ τα τελευταία χρόνια. Τώρα η Άβυδος είναι ένας από τους πιο φυλασσόμενους – και λιγότερο πολυσύχναστους – αρχαιολογικούς χώρους της χώρας.

Νίκος Κοντομήτρος

Νίκος Κοντομήτρος

Κοσμικά, πολιτιστικά, γεύση, ταξίδι. Sites, Social Media, Events. Θα με βρεις κάπου ανάμεσα. Και, φυσικά, στο Terra! Γιατί, αν υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα παραπάνω είναι οι εμπειρίες που μένουν στο τέλος. Επιβιβάσου στον κόσμο (μας).

Leave a Reply