Ο στόχος αυτής της ορεινής ποδηλατικής διάσχισης ήταν να δείξουμε, με φωτογραφικό υλικό, σε όσους δεν έχουν την δυνατότητα να τα επισκεφτούν, την ομορφιά αρκετών βουνών της κεντρικής Ελλάδας.

«Σίγουρα όταν τα δεις θες να αγωνιστείς για την προστασία τους! Αυτός ήταν και ο απώτερος στόχος μας…»

Γράφει ο Λουκάς Πρατίλας

Βέβαια ο χρόνος που είχαμε ήταν περιορισμένος και έτσι έπρεπε να πιεστούμε λίγο παραπάνω σε χιλιόμετρα ανά ημέρα. Μαζί με τις απαραίτητες μετακινήσεις (με οχήματα) είχαμε μια εβδομάδα διαθέσιμη εκ των οποίων οι 5 για ποδήλατο και μια back up. Οι ανοιξιάτικες διήμερες εξορμήσεις (προπονήσεις) μάς είχαν προετοιμάσει για τα δύσκολα.

Να περάσουμε καλά πάνω στα βουνά αλλά να ωθήσουμε και όλο τον κόσμο να αγωνιστεί για να μείνει αυτή η ομορφιά ανέγγιχτη!

Η εκκίνηση δόθηκε στα Μετέωρα (29-05-2020) και με πλήρως φορτωμένα ποδήλατα (υπνόσακους, μαγειρικά σκεύη κτλ) ώστε να έχουμε πλήρη αυτονομία. Η πρώτη ημέρα δεν θα είχε δύσκολους χωματόδρομους και μονοπάτια μιας και ήταν για προσαρμογή. Περάσαμε βόρεια του Κόζιακα και ακολουθήσαμε χωματόδρομο (από την δυτική πλευρά του βουνού) δίπλα στο ποτάμι. Μια γρήγορη στάση στην Γλυκομηλιά και ανηφορίσαμε στα Περτουλιότικα λιβάδια. Η ημέρα τελείωσε με ένα υπέροχο καταρράκτη και ένα μονότοξο γεφύρι στην Παλαιοκαρυά.

Χιλιόμετρα: 73 / Θετική υψομετρική: 1550μ.

Η δεύτερη ημέρα ήταν ίσως και η πιο δύσκολη. Η ανάβαση σε χωματόδρομο προς την κορυφή Καραβούλα (1862μ.) των βορείων Αγράφων έγινε «γολγοθας». Η συνεχής βροχή λάσπωσε τόσο το τερέν που πλέον οι ρόδες δεν γυρνούσαν και τα κουβαλούσαμε στην πλάτη. Μια στάνη ήταν το καταφύγιό μας για λίγες ώρες. Σε μια ανάπαυλα βρεθήκαμε στην κορυφογραμμή να ψάχνουμε το μονοπάτι κατάβασης. Οι συνθήκες δεν μας επέτρεπαν να ανοίξουμε χάρτη και έτσι κατεβήκαμε χωρίς μονοπάτι. Μετά από αρκετές ώρες βρήκαμε στην Αργιθέα μούσκεμοι και ταλαιπωρημένοι.

Χιλιόμετρα: 20 / Θετική υψομετρική: 1500μ.

 

Τρίτη ημέρα και μπαίνουμε στα κεντρικά Άγραφα. Ανηφορίζουμε προς την κορυφή Φούρκα (1882μ.) και εντυπωσιασμένοι από τα τοπία κατηφορίζουμε στο Πετρίλο. Γρήγορος ανεφοδιασμός και ανάβαση στον αυχένα «Τρία σύνορα». Πλέον μπροστά μας έχουμε τον υπέροχο ποταμό Αγραφιώτη. Διασχίζουμε όλη την υπέροχη διαδρομή του μέχρι το χωριό Κρέντη όπου θα διανυκτερεύσουμε.

Χιλιόμετρα: 80 / Θετική υψομετρική: 2800μ.

Τέταρτη ημέρα και πλέον θα διασχίσουμε την Ευρυτανία. Περνάμε από Φραγκίστα και κατηφορίζουμε στην λίμνη Τατάρνα. Βουνά, ποτάμια και λίμνες… τι άλλο καλύτερο! Πάλι καλά που υπάρχουν αυτές οι ομορφιές… γιατί οι ανηφόρες είναι αμείλικτες. Σαρκίνη, Βελωτά, Ασπρόπυργος και φτάνουμε κοντά στη Μονή Προσού. Παράκαμψη για να δούμε το Μικρό Πανταβρέχει και φτάνουμε Καστανιά για διανυκτέρευση.

Χιλιόμετρα: 63 / Θετική υψομετρική: 1870μ.

 

Την Πέμπτη ημέρα ξεκινάμε ακολουθώντας τον Κρικελλοπόταμο. Απίστευτα απομονωμένα χωριά (νότια της Καλιακούδας) Πρόδρομος, Ροσκά, Τσεκλίστα. Πλέον πάμε δυτικά περνώντας πάνω από την Δομνίστα. Στον ορίζοντα αγναντεύουμε την λίμνη του Εύηνου και ανηφορίζουμε στην κορυφή Δεντρούλι. Κατηφορίζουμε στο χωριό Άμπλιανη για ανεφοδιασμό και ακολουθούμε στο δασικό δρόμο για Μανδρινή. Το ποτάμι έχει καταστρέψει το δρόμο και για μερικά χιλιόμετρα κουβαλάμε τα ποδήλατα. Όμως η τελευταία μας νύχτα θα είναι εξαιρετική στην πανέμορφη Γραμμένη Οξυά με την υπέροχη πλατεία και την θέα στα δυτικά Βαρδούσια.

Χιλιόμετρα: 77 Θετική υψομετρική: 2550μ.

Έκτη και δυστυχώς πρέπει να είναι η τελευταία ημέρα. Ανηφορίζουμε στις πλαγιές της Οξυάς (νοτιότερο στην Ευρώπη δάσος με οξυές). Εντυπωσιακά όμορφο δάσος που σε κάνει να μην θες να τελειώσει αυτή η διάσχιση. Θα θέλαμε να διασχίσουμε και τα Βαρδούσια αλλά οι ημέρες πέρασαν γρήγορα. Έτσι πλησιάσουμε στους πρόποδες της Οίτης και τερματίζουμε στα Λουτρά Υπάτης… αφήνοντας μια υπόσχεση για μια μεγαλύτερη βόλτα όταν βρεθεί χρόνος.

Χιλιόμετρα: 70 / Θετική υψομετρική: 910μ.

Σύνοψη

Σίγουρα οι υψομετρικές ήταν πολύ μεγάλες και δεν τις περιμέναμε. Όμως δεν περιμέναμε και να δούμε τόσο όμορφα μέρη. Τέτοιες διασχίσεις μένουν για πάντα στο μυαλό και στην ψυχή μας!
Save Greek Mountains
Η γη δεν ανήκει σε κανέναν!
Σπύρος Αγγελόπουλος
Πάνος Κανατάς
Γρηγόρης Τσαλαφούτας
Λουκάς Πρατίλας

(στην κεντρική φωτογραφία εμφανίζονται oι τρεις, ο τέταρτος… φωτογραφίζει!)

Spyros Gounaropoulos

Spyros Gounaropoulos

Ξεκίνησε τη δημοσιογραφία το 1997 και από τότε μέχρι σήμερα επιμένει να ασχολείται με αυτήν. Γνωρίζοντας ότι το βιογραφικό του δεν διαβάζεται από κανέναν, θέλει να πιστεύει ότι τα άρθρα του είναι για βραβείο Πούλιτζερ.