Η φωτογραφία είναι η τέχνη που αιχμαλωτίζει τη στιγμή.

Η φωτογραφία φύσης θυμίζει περισσότερο μία αρετή, η οποία αποκρυσταλλώνεται σε μερικά κλικ, θαυμαστά μα και σπουδαία. Είναι τέχνη. Ξεκάθαρα. Μία μορφή καλλιτεχνίας που επιβραβεύεται μέσα από διαγωνισμούς, στους οποίους λαμβάνουν μέρος χιλιάδες επαγγελματίες και εκατοντάδες ερασιτέχνες οι οποίοι αγαπούν τα παιχνίδια με τον φακό. Εκείνα που καταφέρνουν να αποτυπώσουν τα παιχνίδια ανάμεσα στα ζώα και τις αλλαγές που το περιβάλλον σε κατάσταση κρίσης ή ηρεμίας βιώνει.

Κι εκεί που τα κλικ γίνονται πολλά, έρχονται τα World Nature Photography Awards για να διαμοιράσουν σε κατηγορίες και να ξεχωρίσουν εκείνα που εστιάζουν στην κίνηση, τη ζωή της χλωρίδας και της πανίδας, το οξυγόνο. Ακολουθούν οι φετινοί νικητές.

World Nature Photography Awards

© Alexander Brackx / World Nature Photography Awards

Winner: Συμπεριφορά-θηλαστικά. Μια μητέρα ζέβρα και το πουλάρι της δέχονται επίθεση από ένα τσιτάχ στο Εθνικό Καταφύγιο Maasai Mara, Κένυα. “Εκείνο το πρωί, αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε τέσσερα τσιτάχ στο κυνήγι. Τα ακολουθήσαμε για ώρες. Περάσαμε από κοπάδια τόπι, γαζέλες και ζέβρες. Ξέραμε ότι κάτι επρόκειτο να συμβεί. Όταν, πέντε ώρες αργότερα, ο οδηγός μας Μαασάι ψιθύρισε: “Πάνε για τις ζέβρες”, ήμουν πεπεισμένος ότι θα επιτίθονταν στα τόπι ή στις γαζέλες που ήταν διάσπαρτες στην κοιλάδα. Δευτερόλεπτα αργότερα, τα τσίταχ εισέβαλαν σε μια μικρή ομάδα ζέβρας. Ένα τσιτάχ έτρεξε προς το μέρος μας, προσκολλημένο σε ένα πουλάρι. Σε αυτά τα δευτερόλεπτα, τράβηξα αυτή τη φωτογραφία της μητέρας ζέβρας που έκανε μια τελευταία προσπάθεια να σπρώξει το πουλάρι της μακριά από την επιτιθέμενη τσίτα. Απέτυχε. Θα θυμάμαι αυτά τα τελευταία δευτερόλεπτα για το υπόλοιπο της ζωής μου“, δηλώνει ο φωτογράφος.

World Nature Photography

© Andy Schmid / World Nature Photography Awards

Winner: Κάτω από το νερό. “Μια θηλυκή όρκα χώρισε μια μπάλα δολώματος ρέγγας ενώ βούτηξε μέσα από αυτήν για να πάρει μία, τραβηγμένη από κάτω ενώ έκανε ελεύθερη κατάδυση. Κάθε χειμώνα, τεράστια κοπάδια ρέγγας μεταναστεύουν από τον ανοιχτό ωκεανό στα φιόρδ της βόρειας Νορβηγίας και προσελκύουν μεγάλους αριθμούς μεγάλων θηρευτών, όπως οι όρκες και οι καμπούρες“. Φωτογραφήθηκε κοντά στο Skjervøy, Νορβηγία.

World Nature Photography

© Ivan Pedretti / World Nature Photography Awards

Winner: Τοπία και περιβάλλοντα του πλανήτη Γη. “Χειμώνας στο Stokksnes της Ισλανδίας. Η παραλία με τη μαύρη άμμο και το μαγευτικό βουνό που ονομάζεται Vestrahorn – μου αρέσει η αντίθεση των χρωμάτων ανάμεσα στα λευκά βουνά και τους μαύρους αμμόλοφους με το κίτρινο γρασίδι“.

World Nature Photography

© Chatree Lertsintanakorn / World Nature Photography Awards

Winner: Φυτά και Μύκητες. “Κάποτε, ένας φωτογράφος που εκτιμούσα, ο Suchat Chanhomhuan, με πήγε στο βουνό Doi Hua Mot, στο καταφύγιο άγριας ζωής Umphang, στην επαρχία Tak της Ταϊλάνδης, για να συναντήσω ένα είδος ζωντανού οργανισμού με παράξενο σχήμα που έμοιαζε με κουκουβάγια. Η επιστημονική ονομασία αυτού του φυτού είναι Thismia thaithongiana”.

World Photography Awards

© Michael Stavrakakis / World Nature Photography Awards

Winner: Τοπία και περιβάλλοντα του πλανήτη Γη. Νεφοκάλυψη πάνω από το ηφαίστειο Villarrica της Χιλής.

World Photography Awards

© Francisco Negroni / World Nature Photography Awards

Winner: Πορτρέτα ζώων. Τα χέρια μιας μητέρας και ενός βρέφους γορίλα, στο δάσος Bwindi Impenetrable Forest, Ουγκάντα.

World Photography Awards

© Roman Willi / World Nature Photography Awards

Winner: άγρια ζωή. Μια αλεπού περπατά ανάμεσα σε σπασμένα τούβλα στη Λουκέρνη της Ελβετίας

World Photography Awards

© Tom Nickels / World Nature Photography Awards

Winner: Black & White. Ένα ψαροκόρακας πιάνει δύο ψάρια στην Kangasala της Φινλανδίας.

Νίκος Κοντομήτρος

Νίκος Κοντομήτρος

Κοσμικά, πολιτιστικά, γεύση, ταξίδι. Sites, Social Media, Events. Θα με βρεις κάπου ανάμεσα. Και, φυσικά, στο Terra! Γιατί, αν υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα παραπάνω είναι οι εμπειρίες που μένουν στο τέλος. Επιβιβάσου στον κόσμο (μας).

Leave a Reply