Α ν ρωτήσεις έναν φιλόλογο, έναν ιστορικό ερευνητή, έναν καθηγήτη, σίγουρα η απάντηση που θα λάβεις στο ερώτημα περί σπουδαιότητας γνώσης του παρελθόντος θα είναι κάτι παραπάνω από θετική.

Δεδομένης της κυκλικής πορείας που η ιστορία ακολουθεί, το να δομήσεις ένα μέλλον στέρεο και ένα παρόν δυναμικό επιτάσσει τη γνώση του παρελθόντος. Των δεδομένων εκείνων που μετατρέπονται σε ερείσματα μελλοντικών πράξεων ή μέσα πρόβλεψης καταστάσεων.

Τα ταξίδια είναι ίσως ο πιο ευχάριστος τρόπος να ξεφυλλίσεις τις σελίδες μίας ιστορίας που ξεδιπλώνεται δίπλα σου: μέσα από αρχαιολογικούς χώρους, εναπομείναντα κειμήλια, έργα τέχνης που έχουν διασωθεί. Ξεπερνώντας τα όρια των κλασικών επισκέψεων, οι παρακάτω προορισμοί συνδυάζουν στο ταξιδιωτικό τους DNA ιστορία και δράση σε ένα κράμα ισορροπημένο, μα και ευχάριστο.

Hamilton, Τρίγωνο των Βερμούδων

Hamilton, Τρίγωνο των Βερμούδων

Έχοντας πάρει το όνομά του από τον Ισπανό εξερευνητή Juan de Bermúdez, το αρχιπέλαγος αυτό, αποικίστηκε από πειρατές, κάτι που έχει οδηγήσει στο να υπάρχουν σήμερα στα νερά του περισσότερα από 300 ναυάγια. Η υποβρύχια εκδρομή με ένα από τα τρία φυλάκια της Dive Bermuda για να καταδυθείς ή να κολυμπήσεις με αναπνευστήρα ανάμεσα σε διάφορες τοποθεσίες ναυαγίων αποτελεί ίσως τον πιο θαρραλέο τρόπο να γνωρίσεις την ιστορία τους. Η πρωτεύουσα Hamilton διαθέτει την παλαιότερη εκκλησία του Νέου Κόσμου και το παλαιότερο κοινοβούλιο της Βρετανικής Κοινοπολιτείας. Μόνο που εκτός από την κατάδυση, για να ανακαλύψεις τα ευρήματα της στεριάς χρειάζεται να περπατήσεις πολύ.

Mazatlán

Mazatlán, Μεξικό

Μπορεί να χρειαστείς να πακετάρεις τα καλύτερα παπούτσια σου για τρέξιμο στο δρόμο, προκειμένου να πραγματοποιήσεις μεγάλες βόλτες στο ιστορικό κέντρο της πόλης, που φημίζεται για τη νεοκλασική και γαλλική μπαρόκ αρχιτεκτονική, τα πολύχρωμα σπίτια και τις γοητευτικές παλιές εκκλησίες, όμως η θέαση της συγκεκριμένης πόλης του Μεξικού σε ανταμείβει. Στα ταξιδιωτικά highlights περιλαμβάνεται η παρακολούθηση παράσταστασης στο πρόσφατα ανακαινισμένο θέατρο Angela Peralta, το οποίο πρωτολειτούργησε το 1874, και το περπάτημα στον εκπληκτικό καθεδρικό ναό της Βασιλικής της Άμωμης Σύλληψης. Οι πολλών χιλιομέτρων παραλίες του Μαζατλάν αποτελούν επίσης κύριο αξιοθέατο, ενώ όσοι γνωρίζουν, ανεβαίνουν τη σειρά από απότομες ανηφόρες – που ακολουθούνται από περισσότερα από 300 πλακόστρωτα σκαλοπάτια – και η κορυφή του Cerro Creston, κυρίως για την απίστευτη θέα 360 μοιρών, ο El Faro – ένας αρχοντικός φάρος – , που χτίστηκε το 1890, τους περιμένουν.

Gateway, Κολοράντο

Gateway, Κολοράντο

Στην έρημο του δυτικού Κολοράντο, μπορείς να αναζητήσεις διατηρημένα ίχνη δεινοσαύρων, να κάνεις πεζοπορία με οδηγό σε φαράγγια κόκκινου βράχου ηλικίας 300 εκατομμυρίων ετών και να απολαύσεις 40 χιλιόμετρα μονοπατιών ορεινής ποδηλασίας για αρχάριους και μέτριους, ακριβώς έξω από αυτή τη μικρή πόλη. Το Dolores River Canyon φημίζεται για την ικανότητά του να μυεί τους επισκέπτες την τέχνη των βράχων των ιθαγενών, ενώ συχνές διαλέξεις σε βοηθούν να αντιληφθείς πώς για το πώς χρησιμοποιούσαν την αρχαία αστρονομία οι προγονοί Puebloans.

Rochester, Νέα Υόρκη

Rochester, Νέα Υόρκη

Κάτι παραπάνω από 100 χρόνια πριν, οι γυναίκες έλαβαν το δικαίωμα ψήφου σε όλες τις ΗΠΑ. Το Rochester φιλοξένησε πολλά πρώτα συνέδρια για τα δικαιώματα των γυναικών και ήταν το σπίτι της θρυλικής σουφραζέτας Susan B. Anthony. Σήμερα, το National Susan B. Anthony Museum and House, όπου η Anthony συναντήθηκε με ηγέτες του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα και συνελήφθη για παράνομη ψήφο το 1872 σε προσκαλεί για μία “βουτιά” στα νερά της αμερικάνικης ιστορίας. Στη συνέχεια, μπορείς να κάνεις ποδήλατο κατά μήκος του καναλιού Erie ή να απολαύσεις το αναψυκτικό σου με θέα τους καταρράκτες High Falls στο Genesee Brewhouse, το οποίο είναι επίσης πάνω από 100 ετών.

Park City, Γιούτα (Utah)

Park City, Γιούτα (Utah)

Στο Park City Mountain Resort, μπορείς να μάθεις για το παρελθόν της ορεινής πόλης της εξόρυξης αργύρου σε μια δωρεάν ξενάγηση σκι σε ιστορικές δομές. Μετά τη συγκεκριμένη, δοκίμασε να μετακινηθείς με το δωρεάν αστικό λεωφορείο στο Μουσείο Park City, του οποίου τα εκθέματα και οι ειδικές διαλέξεις ζωντανεύουν τις ιστορίες των πρώτων εποίκων και των χρυσοθήρων. Το σούρουπο, το Park City Ghost Tours βγάζει ομάδες στους δρόμους με ζωντανές ιστορίες τοπικών φόνων και εγκληματολογίας. Το Washington School House, το οποίο είναι εγγεγραμμένο στο Εθνικό Ιστορικό Μητρώο και χτίστηκε μόλις πέντε χρόνια μετά την ενσωμάτωση του Park City το 1884, είναι σήμερα ένα πολυτελές ξενοδοχείο δώδεκα δωματίων, δημοφιλές στους VIPs του ετήσιου Φεστιβάλ Sundance.

Νίκος Κοντομήτρος

Νίκος Κοντομήτρος

Κοσμικά, πολιτιστικά, γεύση, ταξίδι. Sites, Social Media, Events. Θα με βρεις κάπου ανάμεσα. Και, φυσικά, στο Terra! Γιατί, αν υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα παραπάνω είναι οι εμπειρίες που μένουν στο τέλος. Επιβιβάσου στον κόσμο (μας).

Leave a Reply