Δ εν είναι πολλές οι γυναίκες που μπορούν να ισχυριστούν ότι έχουν διασχίσει και τις δύο πλευρές του Έβερεστ και έχουν κάνει σκι ολομόναχες από την Ανταρκτική έως το Νότιο Πόλο πριν καν σβήσουν τριάντα κεράκια στην τούρτα τους.
Στην πραγματικότητα, είναι μόνο μία. Και δεν είναι άλλη από την Mollie Hughes. Η ίδια κατάφερε αυτό το επίτευγμα σε ηλικία μόλις 29 ετών, ενώ δεν χρειάστηκε να περάσει τα 25 για να βρεθεί στην κορυφή των Ιμαλαίων επιβεβαιώνοντας πως όταν υπάρχει θέληση, τίποτα μα τίποτα δεν μπορεί να σε σταματήσει.
Ούτε καν ο χρόνος. Μιας και η Hughes χρειάστηκε 58,5 ολόκληρες μέρες για να διασχίσει με σκι την Ανταρκτική σε συνθήκες σχεδόν απάνθρωπες. Η θερμοκρασία άγγιζε ακόμα και το εξαιρετικά χαμηλό – 45 βαθμούς C με αγρίους ανέμους και αέρηδες οι οποίοι δυσκόλευαν ιδιαίτερα την ισορροπία. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το απαραίτητο survival kit αύξανε ακόμα περισσότερο το συνολικό της βάρος στα 105 κιλά δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τις κινήσεις της.
«Το πρώτο πράγμα που έκανα μόλις κατέβηκα ήταν να πάω για ένα απολαυστικό μπάνιο» αναφέρει σε συνέντευξη της αμέσως μετά την εκπλήρωση του στόχου της και συμπληρώνει:
«Στο camp στην Ανταρκτική υπάρχουν ντουζιέρες, αλλά εντελώς ερασιτεχνικές και επιπόλαια φτιαγμένες. Οπότε, το κανονικό μπάνιο μετά από 60 ημέρες ήταν πραγματικά εκπληκτικό»
Η καρμική στιγμή που έμαθε Ski
Μπορεί όλοι μας να πιστεύουμε ότι χρειάζεται να είσαι expert προκειμένου να καταφέρεις να κάνεις Ski στην Ανταρκτική, όμως, η Hughes έχει διαφορετική άποψη. Κι εμπειρία. Η τελευταία θα μπορούσε να κλειστεί σε μερικές ημέρες κόντρα στους άγριους ανέμους της Σκωτίας και σε ένα εικοσιτετράωρο στη Σλοβενία.
«Θα μπορούσες να πεις ότι δεν είμαι και επαγγελματίας Skier. Γιατί, δεν αισθάνομαι έτσι» δηλώνει η γυναίκα η οποία κατόρθωσε να κάνει Ski για 700 συνεχή μίλια αν και η πρώτη της επαφή με τον εξοπλισμό έγινε 18 μήνες πριν την υλοποίηση του εντυπωσιακού της στόχου.
Ποιος είπε ότι λείπει η γυμναστική;
Βασική δυσκολία της Hughes δεν ήταν να μάθει να ισορροπεί και να ελέγχει τον εξοπλισμό, αλλά να αλλάξει τη σύσταση του σώματος της. Να αυξήσει τη μυική της μάζα και να ενδυναμώσει τα πόδια της. Η ίδια παραδέχεται ότι χρειάστηκε να περάσει πολλές ώρες στο γυμναστήριο κάθε μέρα με τον μέσο χρόνο προπόνησης να αγγίζει τις δύο ώρες χωρίς το διάστημα που αφιέρωνε για να μάθει κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης, καρδιοαναπνευστική άθληση που αυξάνει σημαντικά την αντοχή.
Παράλληλα, εκτός από τη γυμναστική, ιδιαίτερη προσοχή απαιτούσε και η διατροφή της. Τα γεύματα της μετρημένα και τα θρεπτικά συστατικά που λάμβανε από το καθένα σωστά υπολογισμένα. Όπως και οι αυξημένες θερμίδες που κατανάλωνε προκειμένου να ανταπεξέλθει στις νέες προπονητικές της ανάγκες.
Και ο καιρός έπαιζε περίεργα παιχνίδια
Την πρώτη μέρα που προσγειώθηκε στη Χιλή για να ξεκινήσει την περιπέτεια της Ανταρκτικής ο ουρανός ήταν γεμάτος από γκρίζα σύννεφα, έτοιμα για έντονες βροχοπτώσεις, οι οποίες θα δημιουργούσαν μεγαλύτερα (φυσικά ή μη) εμπόδια.
Όμως, σύντομα, οι καιρικές συνθήκες έγιναν ευνοϊκές και ο ήλιος ο καλύτερος σύμμαχος της προσπάθειας της να ανέβει στην κορυφή του παγόβουνου. Η ένατη ημέρα υπήρξε καθοριστική. Ήταν η στιγμή που η υγρασία άρχισε να υποχωρεί και ορίζοντας της να ξεκαθαρίζει και να ανοίγει.
Μετά από 59 ημέρες μοναξιάς, η Mollie Hughes είχε καταφέρει να διασχίσει την Ανταρκτική κάνοντας σκι και δίνοντας σάρκα και οστά στα όνειρα της.