Σ πάνια είδη φυτών, ποικιλία, αρώματα σε έναν οριοθετημένο χώρο με στόχο την προστασία τους.
Κάπως έτσι μπορείς να περιγράψεις έναν βοτανικό κήπο. Σκοπός της δημιουργίας του δεν είναι άλλος από το να σχηματιστεί μία προστατευόμενη έκταση στην οποία φυτεύονται είδη χλωρίδας σπάνια και εντυπωσιακά. Ένας βοτανικός κήπος έχει διττή λειτουργία. Αφενός, οι μεγάλες συλλογές ζωντανών φυτών αποτελούν μία εξαιρετική αφορμή για τους ερευνητές που επιθυμούν να μάθουν περισσότερα σχετικά με τα φυτά. Αφετέρου, κι όλοι εμείς μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με είδη χλωρίδας που ενδεχομένως να μην συναντάμε συχνά στην καθημερινότητα μας.
Συνδεδεμένοι με ιστορικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, φυτολόγια, βότανα και εκτεταμένες βιβλιοθήκες, αυτοί οι βοτανικοί κήποι της Αθήνας.
Βοτανικός Κήπος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Ιδρύθηκε το 1835 σε μία έκταση 12 εκταρίων του κτήματος Χασεκή της Ιεράς Οδού. Ο Βοτανικός Κήπος του μεγαλύτερου πανεπιστημιακού ιδρύματος της Αθήνας πέρασε από αρκετά στάδια μέχρι να οδηγηθεί στην εικόνα που έχει σήμερα. Περί τα μέσα του 19ου αιώνα, ο συγκεκριμένος βοτανικός κήπος είχε ήδη στη διάθεσή του περίπου 2.500 φυτά από όλον τον κόσμο, κυρίως μέσα από την ανταλλαγή σπερμάτων. Παράλληλα, δημιουργήθηκαν αρκετά θερμοκήπια, μία κεντρική δεξαμενή για την καλλιέργεια υδρόβιων φυτών και ένα σπορείο. Στα highlights του βοτανικού κήπου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου περιλαμβάνονται ορισμένοι ψηλοί φοίνικες που έχουν ξεπεράσει τα 100 χρόνια ζωής, τα εντυπωσιακά νούφαρα, ο κισσός που θέλει την προσοχή του και το ιδιαίτερο κύπερο.
Βοτανικός Κήπος Καισαριανής
Όταν άρχισε να δημιουργείται το 1947 ως εξωτερικός χώρος περιμετρικά της Μονής, ο Βοτανικός Κήπος Καισαριανής διέθετε ήδη περισσότερα από 200 είδη φυτών αριθμός που διατηρήθηκε σταθερός τις δεκαετίες που πέρασαν. Ο Βοτανικός Κήπος της Φιλοδασικής παρουσιάζει πολλά στοιχεία των μεσογειακών οικοσυστημάτων. Υπάρχει πλούσια μακία βλάστηση, η οποία διακρίνεται από τους μεγάλους θάμνους και ορισμένα κωνοφόρα δέντρα, κατά πλειονότητα αειθαλή. Από την πλούσια ταυτότητα του Κήπου δεν απουσιάζουν τα φρύγανα, αυτοί οι τόσο χαρακτηριστικοί ξηροφυτικοί θάμνοι του μεσογειακού τοπίου.
Βοτανικός Κήπος Πετρούπολης
Αν ζεις στην ευρύτερη περιοχή, τότε τον έχεις σίγουρα επισκεφτεί. Ο Βοτανικός Κήπος Πετρούπολης βρίσκεται στον ομώνυμο δήμο και λειτουργεί ως Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος. Γνωστός για τον ιδιότυπο τρόπο λειτουργίας του, ο Βοτανικός Κήπος Πετρούπολης, αν και μετρά μόλις 10 χρόνια λειτουργίας, έχει καταφέρει να συγκεντρώσει αρκετά είδη φυτών και σπάνιας χλωρίδας ενώ από την έκταση του δεν απουσιάζουν και πρωτότυπες δράσεις, όπως προγράμματα κομποστοποίησης, βιωματικής μάθησης, επιμορφωτικά σενάρια για τον τρόπο παραγωγής των τροφίμων, εκδηλώσεις για περιβαλλοντικά ζητήματα, δωρεάν διανομή σπάνιων σπόρων και φυτωρίων στους επισκέπτες.
Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Διομήδους
Είναι ο μεγαλύτερος Βοτανικός Κήπος της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου. Ο συγκεκριμένος Βοτανικός Κήπος βρίσκεται στο Χαϊδάρι, η έκταση του ξεπερνά τα 1.860 στρέμματα και συγκεντρώνει εκατοντάδες επισκέπτες ημερησίως. Στη Φυτοθήκη του Κήπου διατηρούνται περίπου 19.000 αποξηραμένα δείγματα φυτών, ενώ η Τράπεζα Γενετικού Υλικού περιλαμβάνει σπέρματα 800 περίπου ειδών, γεγονός που τον καθιστά σημαντικό σημείο ιστορίας της φύσης. Παράλληλα, αρκετά συχνά διοργανώνονται εκπαιδευτικά πρόγραμμα με στόχο να φέρουν τους πολίτες κοντά στη φύση ενδυναμώνοντας τη μεταξύ τους σχέση.
Βοτανικός Κήπος Παλαιού Φαλήρου
Εντός του Πάρκου Φλοίσβου, συναντάς έναν αρκετά μικρό, αλλά πολύ καλά φροντισμένο Βοτανικό Κήπο, ο οποίος προσπαθεί να κάνει τα δικά του βήματα ζωής κατά μήκος της παραλιακής. Στον μικρό αυτό Βοτανικό Κήπο, τον οποίο ο δήμος και οι κάτοικοι της περιοχής φροντίζουν σε καθημερινή βάση καλλιεργούνται περισσότερα από 60 διαφορετικά είδη φυτών γεμάτα χρώμα και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Βοτανικός Κήπος Αγίου Δημητρίου
Και ο Άγιος Δημήτριος έχει τον δικό του Βοτανικό Κήπο, τον μικρότερο ηλιακά της πόλης, καθώς συστάθηκε το καλοκαίρι του 2021. Πριν καν προλάβει να κλείσει δύο χρόνια ζωής και εν μέσω πανδημίας, ο Βοτανικός Κήπος Αγίου Δημητρίου αγγίζει σε επιφάνεια τα 2.500 τ.μ. και έχει καταφέρει να κερδίσει ήδη επισκέπτες από όλη την πόλη, αφού απέχει ένα περίπου χιλιόμετρο από την στάση Μετρό της περιοχής.
Φυτώριο Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Πριν καν πατήσεις το πόδι σου και βρεθείς εντός του συγκεκριμένου Φυτωρίου, παρατηρείς το γυάλινο θερμοκήπιο, το οποίο ξεχωρίζει για το μέγεθος του. Ιδιαίτερη μνεία αξίζουν και τα περισσότερα από 50 είδη φυτών τα οποία φιλοξενούνται και διακρίνονται σε καλλωπιστικά, εσπεριδοειδή, εποχιακά ανθόφυτα, πολυετή ανθοφόρα και αρωματικά φυτά. Το καλύτερο; Αρκετά διατίθενται προς πώληση.