Κ αι ξαφνικά ανάμεσα στα καταγάλανα νερά της θάλασσας εμφανίζονται μερικές πλαστικές σακούλες.

Είναι συχνό φαινόμενο. Δυστυχώς. Το ελληνικό καλοκαίρι περιλαμβάνει στους περισσότερους προορισμούς τις δυσάρεστες αυτές εκπλήξεις. Από πλαστικές σακούλες, οι οποίες προηγουμένως είχαν χρησιμοποιηθεί για να μεταφέρουν οι λουόμενοι αντικείμενα έως μεταλλικά κουτάκια αναψυκτικών ή ποτών, δεν είναι και τόσο απίθανο να συναντήσεις κάποιο από τα προαναφερθέντα απορρίμματα δίπλα σου όσο κολυμπάς. Τι μπορείς να κάνεις εσύ για να μειώσεις την ποσότητα πλαστικών που καταλήγουν σε θάλασσες και ωκεανούς;

Περιβαλλοντική ρύπανση: Πώς θα μειώσεις τα πλαστικά από τις θάλασσες και τις ακτές

Το μεγάλο πρόβλημα ρύπανσης των ωκεανών

Με την αλματώδη αύξηση της παραγωγής πλαστικού, τα χαμηλά επίπεδα ανακύκλωσης και την κακή διαχείριση των αποβλήτων, 4 έως 12 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι πλαστικού εισέρχονται στον ωκεανό κάθε χρόνο – αρκετοί για να καλύψουν κάθε μέτρο ακτογραμμής στον πλανήτη! Και η ποσότητα αυτή προβλέπεται να τριπλασιαστεί μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

Στον ωκεανό, η ρύπανση των πλαστικών επηρεάζει τις θαλάσσιες χελώνες, τις φάλαινες, τα θαλασσοπούλια, τα ψάρια, τους κοραλλιογενείς υφάλους και αμέτρητα άλλα θαλάσσια είδη και ενδιαιτήματα. Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι περισσότερες από τις μισές θαλάσσιες χελώνες του κόσμου και σχεδόν κάθε θαλασσοπούλι στη Γη έχουν φάει πλαστικό κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Η ρύπανση των πλαστικών αλλοιώνει επίσης τις κατά τα άλλα πανέμορφες παραλίες, ακτογραμμές και τοποθεσίες για αναπνευστήρες και καταδύσεις παγκοσμίως, ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές.

5 tips για να μειώσεις την ρύπανση που προκαλεί το πλαστικό στη θάλασσα

Περιόρισε τα πλαστικά μίας χρήσης

Δεν υπάρχει ευκολότερος και πιο άμεσος τρόπος να βοηθήσεις το περιβάλλον από το να μειώσεις πλαστικά μιας χρήσης. Στα πλαστικά μιας χρήσης περιλαμβάνονται οι πλαστικές σακούλες, τα μπουκάλια νερού, τα καλαμάκια, τα ποτήρια, τα σκεύη, οι σακούλες στεγνού καθαρισμού, τα δοχεία φαγητού και κάθε άλλο πλαστικό αντικείμενο που χρησιμοποιείται μία φορά και στη συνέχεια καταλήγει στον κάδο απορριμμάτων.

Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχεις αυτό είναι να έχεις μαζί σου επαναχρησιμοποιούμενες εκδοχές των προαναφερθέντων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων επαναχρησιμοποιούμενων σακουλών για ψώνια, σακούλες προϊόντων, μπουκάλια, σκεύη, ποτήρια καφέ και σακούλες ρούχων στεγνού καθαρισμού.

Περιβαλλοντική ρύπανση: Πώς θα μειώσεις τα πλαστικά από τις θάλασσες και τις ακτές

Πες “όχι” στα μικροσφαιρίδια

Μία συμβουλή για τους experts της παρέας. Αν δεν γνωρίζεις τα μικροσφαιρίδια των πλαστικών, άσε με να σου πω δύο λόγια για αυτά. Τα μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια, τα λεγόμενα “μικροσφαιρίδια”, έχουν γίνει μια αυξανόμενη πηγή πλαστικής ρύπανσης των ωκεανών τα τελευταία χρόνια. Τα μικροσφαιρίδια βρίσκονται σε ορισμένα προϊόντα απολέπισης προσώπου, οδοντόκρεμες και προϊόντα πλύσης σώματος και εισέρχονται εύκολα στους ωκεανούς και τις υδάτινες οδούς μας μέσω των συστημάτων αποχέτευσης και επηρεάζουν εκατοντάδες θαλάσσια είδη. Προσπάθησε να αποφύγεις τα προϊόντα που περιέχουν πλαστικά μικροσφαιρίδια αναζητώντας την ένδειξη “πολυθελένιο” και “πολυπροπυλένιο” στις ετικέτες που αναφέρονται τα συστατικά των προϊόντων.

Ανακύκλωση, απαραίτητη αλλά όχι πάντα εφαρμόσιμη

Ήξερες ότι μόλις το 9% από τα πλαστικά που μπορούν να ανακυκλωθούν καταλήγουν στους κάδους ανακύκλωσης; Η ανακύκλωση συμβάλλει στην απομάκρυνση των πλαστικών από τους ωκεανούς και μειώνει την ποσότητα του “νέου” πλαστικού που (επανα)κυκλοφορεί. Το πώς πρέπει να γίνεται νομίζω το γνωρίζεις.

Πάρε μέρος σε ένα event καθαρισμού των ακτών

Ώρα να βοηθήσεις να απομακρύνεις τα πλαστικά από τον ωκεανό και να αποτρέψεις την πρώτη φορά που φτάνουν εκεί, συμμετέχοντας ή οργανώνοντας έναν καθαρισμό σε μία από τις παραλίες της περιοχής ή της πόλης. Αυτός είναι ένας από τους πιο άμεσους και ανταποδοτικούς τρόπους καταπολέμησης της ρύπανσης των ωκεανών από πλαστικά, περνώντας από τη θεωρία στην πράξη.

Βοήθησε εταιρίες και οργανισμούς που αντιμετωπίζουν την περιβαλλοντική ρύπανση

Υπάρχουν πολλές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που εργάζονται για τη μείωση και την εξάλειψη της ρύπανσης των ωκεανών από πλαστικά με διάφορους τρόπους. Αναζήτησε τον τρόπο δράσης τους, μελέτησε προσεκτικά και δώσε μία μικρή συνεισφορά.

Νίκος Κοντομήτρος

Νίκος Κοντομήτρος

Κοσμικά, πολιτιστικά, γεύση, ταξίδι. Sites, Social Media, Events. Θα με βρεις κάπου ανάμεσα. Και, φυσικά, στο Terra! Γιατί, αν υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα παραπάνω είναι οι εμπειρίες που μένουν στο τέλος. Επιβιβάσου στον κόσμο (μας).

Leave a Reply